Concept

Malvern
Malvern

Malvern, Worcestershire

A steep sloping site set within the grounds of a listed building in an area of outstanding natural beauty our Malvern concept project presented a challenging set of circumstances.

Archiwildish’s approach to this tricky site was to use the design challenges to our advantage and propose the innovative solution of bringing the required 1 in 12 driveways into the site over the house, in effect making the roof of the house also the driveway. This unconventional approach naturally lent itself to a contemporary design that could navigate itself around the trees that needed to be preserved and took advantage of a sloping sites characteristics creating stunning full depth glazed panoramic views across Malvern.

The property was designed to be a mix of corrugated and copper and stone walling together with sections of living wall that helped make the design more organic and feel planted into the hillside. During pre-app discussions, the consulting planning and conservation officers indicated that the innovative and contemporary approach being suggested was their preference over a more conventional traditional design for the site. The scheme has not yet progressed beyond the concept phase as there were other non-planning issues to be resolved on the site, but it is hoped that this exciting concept will be taken forward at some point in the future.

Shottery
Shottery

Shottery, Warwickshire

A group of neighbours (working with a developer) in the Shottery area of Stratford upon Avon decided that their oversized rear gardens could be combined to allow a residential development, a scheme was therefore required to explore how this could potentially be successfully achieved.

With no alternate access to the rear gardens it was necessary to propose the demolition of one of the existing houses along the Shottery Road to gain access to the combined rear gardens, comprising a group of nine 3 and 4 bedroom houses arranged in a cul-de-sac the design takes its inspiration from the surrounding traditional homes and presented a characterful street scene that complimented the area.

The scheme demonstrates how a development in the rear of existing gardens (albeit extensive ones) can be careful and considerate so as to not only work in isolation as a development, but can also work in the wider context of its surroundings so that it blends in and harmonises with the existing

Shottery
Shottery
Lighthorne, Wiggerland Farm
Lighthorne, Wiggerland Farm

Cornwall – New Dwelling

Our client lived in an existing property we had designed (see Extensions – Fladbury) and they had decided that they wanted to move to Cornwall, loving the house they lived in they asked us if we would help design their new home by the sea.

As the village was a mixture of traditional Cornish cottages and more modern houses, our client wanted a contemporary design that brought some of the feel of their Fladbury home to Cornwall.

This design was an exploratory concept that we produced for the possible new dwelling, the !at roof design helped to keep the overall height comparative to the existing bungalow it replaced whilst adding to the contemporary feel and e”ciency of the proposal.

Ultimately a simpler single box design was opted for in order to work within budget and client preferences, although numerous features were taken from this concept into the final design.

Lighthorne, Wiggerland Farm